
Sala capitular
En l’ala est, en la part baixa trobem la sala capitular, de factura gòtica, és l’actual capella de la Mare de Déu de la Salut.
En l’ala est, en la part baixa trobem la sala capitular, de factura gòtica, és l’actual capella de la Mare de Déu de la Salut. Es tracta d’un element imprescindible en la vida monàstica, ja que en el es reunien els monjos per a llegir el capítul.
De planta quadrangular la coberta es realitza per mig de volta de creueria seguint la mateixa traça que les actuacions del claustre inferior, la qual cosa la situa en la primera època de construcció.
La seua funció com a capella s’inicia a finals del segle XIX per al culte de la família propietària, per al que construïxen un altar i retaule neogòtic que alberga una replica de la Mare de Déu de la Salut de l’església de Rótova, i que segons notícies documentals va pertànyer al monestir.
Cal destacar l’escala, visible també des del claustre que ocupa l’àngul sud-oest de la sala i que desemboca en el claustre alt. Es tracta d’una escala de caragol d’estil gòtic flamíger, construïda en les postrimeries del segle XV o principis del segle XVI, realitzada amb fàbrica d’algepseria en què sobreïx la decoració vegetal, destacant també la taulelleria dels escalons de ceràmica valenciana del segle XVI.
Mereix una menció especial el sepulcre gòtic dels Infants En Joan i Na Blanca d’Aragó, fills d’En Alfons El Vell. Construït pel mestre de Xàtiva Pere Andreu en 1380, abans de que s’iniciara la construcció del monestir. Este sepulcre, adossat en la part alta del mur nord d’esta sala, és un magnífic exemple d’art funerari del gòtic valencià que encara hui conserva restes de policromia.