Escultures gòtiques

En tot el claustre superior destaquen les seues escultures gòtiques policromades d'extraordinària singularitat i valor artístic.

En tot el claustre superior destaquen les seues escultures gòtiques policromades d’extraordinària singularitat i valor artístic.

El claustre data de principis del segle XVI i fou construït a instàncies de la duquessa de Gandia, Maria Enríquez de Luna, en estil gòtic valencià tardà.

En ell es poden observar les voltes de creueria amb les claus i les mènsules decorades amb escultures d’àngels portant els instruments de la passió i mort de Crist, que són la corona d’espines i la creu i s’atribuïxen al reputat escultor valencià Damià Forment.

Els àngels de les mènsules a més porten una cinta amb la inscripció d’un versicul de la “Bíblia Vulgata” (primera traducció de la bíblia de l’hebreu al llatí realitzada per Sant Jeroni i autoritzada per l’església catòlica). Les mènsules patiren diversos danys durant la guerra civil espanyola.

Al fons del claustre superior es poden observar les escultures de dos lleons que donen nom a la “Porta dels Lleons”. Es troben ubicades als dos costats portant l’escut nobiliari de la duquessa de Gandia, Maria Enríquez de Luna. En el centre es troba una escultura d’un àngel portant també l’escut de la duquessa de Gandia.