Claustre Superior

El claustre superior, que data del segle XVI, va ser construït a instàncies de la duquessa de Gandia, María Enríquez de Luna.

El claustre superior, que data del segle XVI, va ser construït a instàncies de la duquessa de Gandia, María Enríquez de Luna.

El seu estil arquitectònic és el gòtic valencià tardà. L’obra s’atribuïx a l’escola del reconegut arquitecte valencià Pere Compte, autor de destacades obres com la Llotja de la Seda de València, catalogada com a patrimoni de la humanitat.

En tot el claustre superior destaquen les seues escultures gòtiques policromades d’extraordinària singularitat i valor artístic. En ell es poden observar les voltes de creueria amb les claus i les mènsules decorades amb escultures d’àngels portant els instruments de la passió i mort de Crist, que són la corona d’espines i la creu i s’atribuïxen al reputat escultor valencià Damià Forment.

Els àngels de les mènsules a més porten una cinta amb la inscripció d’un versicul de la “Bíblia Vulgata” (primera traducció de la bíblia de l’hebreu al llatí realitzada per Sant Jeroni i autoritzada per l’església catòlica).

Les mènsules van patir danys durant la guerra civil espanyola. Les finestres presenten arcs conopials.

Al fons es pot observar la “Porta dels Lleons” denominada així per les escultures de dos lleons que estan ubicades a un costat i a l’altre portant l’escut nobiliari de la duquessa de Gandia, María Enríquez de Luna. La porta es troba dividida en dos per un mainell amb columna helicoidal i un capitell amb adorns vegetals.

Sobre les portes es troben dos arcs conopials lobulats i en el centre hi ha una escultura d’un àngel portant també l’escut de la duquessa de Gandia. Els monjos van eliminar l’escala en una reforma que van realitzar en el segle XVIII.

El claustre superior va ser obert al públic en el mes de maig de 2015.